úterý 20. března 2012

Jíst kachní vejce ano či ne?

Když všude na internetu čtu, jak lidé šílí kvůli ceně vajec, musím se smát. Ne že by se mě to také nedotklo, ale jet do Německa a vybrakovat supermarket a nakoupit vejce pro celou vesnici? To může napadnout opravdu jen Čecha. Proč když už ti lidé na vesnici bydlí, nemají vlastní slípky a tedy i vlastní vejce? 

Já slepice zatím nemám, ale v průběhu roku, až se dodělá výběh a doopraví domek pro drůběž, si je už konečně snad také pořídím. Chovám však kachny indické běžce a tu jednu moji chuděrku samotnou husu, tak na pečení používám vejce od nich. Hodně lidí se nad tím ušklíbne, ale proč ne? Běžci se všude ve světě chovají právě kvůli produkci vajec, jsou na poměrně vysokou snášku vyšlechtěni, proč toho nevyužít? Více o běžcích si můžete přečíst třeba na stránkach pana Miloslava Procházky, o tom se moc rozepisovat nechci :) V Čechách není konzumace kachních vajec moc rozšířená a nepamatuji si, že bych kachní vejce někdy viděla v obchodě, ačkoliv jejich využívání v kuchyni již slavná Evropská unie povolila.

Hlavním argumentem, proč kachní vejce ne, je u většiny lidí že mohou obsahovat bakterie Salmonella. Což samozřejmě mohou, ale to mohou i vejce slepičí. Důležité je skladovat vejce v chladnu, nenechat kachny je snášet do bahna, do vody nebo třeba do hnoje :D A my je doma pro jistotu neděláme na hniličko nebo jako míchanici. Státní zemědělská a potravinářská inspekce uvádí, že bakterie Salmonelly lze zahubit při teplotě 72 stupňů po dobu 16 sekund, tedy tato teplota musí být uvnitř vejce a pak už se nemusím bát je sníst. A že mají vyšší obsah cholesterolu mi nevadí, mám cholesterol nízký. Navíc podle nejnovějšch výzkumů konzumace slepičích vajec významně neovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, tak předpokládám, že u kachních vajec je to stejné.

A proč kachní vejce ano a proč je jíme my? Jsou větší než vejce slepičí, stačí jich méně. Mají větší žloutky a buchty z nich jsou krásně nadýchané a drobivé. A jsou naše a víme, čím se naše kachny živí a z čeho tedy vejce jsou. 

Jak vařit z klachních vajec je pěkne popsáno zde, ale v angličtině :)


Na prvním obrázku jsou vejce slepičí, nahoře domácí a dole kupované a vpravo nahoře vejce husy labutí a dole vejce běžce. Na druhé fotce jsou čtyři vejce od běžců.

9 komentářů:

  1. Přiznávám, že kdykoliv klepnu do běžeckého vajíčka, zamrazí mě ... Jsou to prostě JINÉ kachny (samozřejmě pro nás, chovatele - nadšence, pro zahraniční chovatele jsem výhodní a chovaní právě pro produkci vajec, jak je v příspěvku popsáno ...) a každé spotřebované vajíčko je jako vražda kachňátka ... Naučila jsem se ale využívat vejce pižmovek, která jsou ještě o kus větší, mají žloutek jak dvě slepičí a do koláčů, dortíků, buchet, knedlíků, nádivek ... ou jeeeee .... Vždy ale jen pro jídla, kde je možná delší tepelná úprava ... to pro jistotu ... Takže já jsem pro ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás byl včera na návstěvě švagr, zůstával přes noc a že je zvyklý si ráno vypít 3 vajíčka syrová. No vypil jedno čerstvé husí, tak snad to přežije ve zdraví :D Vajíčko husa snesla odpoledne do slámy a za pár hodin jsem ho sebrala a dala do lednice.

      Vymazat
    2. blééééééééééééééééééééééééé

      Vymazat
  2. Dobry den chtela bych se zeptat chci zapect brambory dosli mi slepici je mozne dat kachni??jsou ve chladu

    OdpovědětVymazat
  3. Vejce jako vejce, rekl by nekdo. Ale kachni vejce chutove, konzistenci a vyzivnou hodnotou daleko predci slepici. Tady ve Skotsku je muzete zakoupit kdekoli, je povolen prodej i z domu a tak pred baracky na vesnicich jsou nabidky a muzete je mit hned cerstve. A to je takova lahoda, sametova, zloutek neskutecne husty - neznam slovo ktere by vystihlo tu bajecnou chut!

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím lidičky... Pořídili jsme si párek běžců na okrasu a pro radost. Jako úplní amatéři a laici. A ejhle, už máme čtyři (tři kačeny a jednoho kačera) a slepičí vejce už nekupujeme. Každé ráno v kachníku čekají tři vejce a tento počet bohatě stačí pro osobní potřebu třech lidí.... O vejcích tady bylo napsáno dost a můžu dát všemu zapravdu. A když srovnám slepice a běžce tak běžci bodují na celé čáře. Slepice dělá bordel, všechno rozhrabe, zničí a pořád ječí je okoukaná a na nervy jdoucí. Běžec je osobnost, který nic nerozhrabe maximálně pošlape. Ale váží něco kolem kila a má velkou plochu nožiček tak toho moc nepošlape, maximálně stopy ve sněhu vyvolají úsměv na rtu :-) Hubí slimáky a je relativně tichý. Můžete se kochat jak dlouho chcete a stejně se podíváte za chvíli znova jak mu to fešákuje :-)

    OdpovědětVymazat
  5. I já jsem si pořídila pár slepic pro vejce a kachny pro radost. Chtěla jsem koupit běžce, ale dostala jsem dva párky jako dárek od souseda. Čistí běžci to nejsou, řekla bych, že jsou zprsklí s divokou kachnou. Ale jsou zábavní a kachny skutečně každé ráno snesou. Vejce jsem začala používat hlavně na pečení moučníků. Výsledek rozhodně předčí vejce slepičí. Udělala jsem si je také smažená - a i zde je chuť jemnější. Kačeny mi snáší v čistotě a do sucha. Tak se salmonely nebojím. Kachní vejce rozhodně doporučuji :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře!